TU SIĘ ZDROWIEJE

Powszechnie wiadomo, że nieprawidłowa dieta może się stać przyczyną problemów zdrowotnych. Trzeba jednak pamiętać, że dieta może być drogą powrotu do zdrowia.

Dlatego po latach pracy postanowiliśmy wykorzystać lecznicze właściwości warzyw i ziół z naszego gospodarstwa i zorganizować wczasy z dietą warzywno-owocową.

Prekursorkami tego rodzaju terapii w Polsce są dr n. med.Ewa Dąbrowska i doc.dr hab. Kinga Wiśniewska-Roszkowska, które w praktyce klinicznej stosowały tradycyjne metody farmakologiczne i obserwowały u pacjentów cofanie się jedynie objawów choroby, a nie przyczyn. Badania doprowadziły je do opracowania diety, która oczyszcza organizm ze złogów i toksyn. W trakcie czasowo prowadzonego programu warzywno-owocowego następuje przestawienie z odżywiania zewnętrznego na wewnętrzne. Nie otrzymując z zewnątrz białka, tłuszczu i cholesterolu, organizm zaczyna spalać własne depozyty, m.in.blaszki miażdżycowe, zwyrodnienia, zdegenerowane tkanki.

Przez zastosowanie diety warzywno-owocowej można leczyć m.in.następujące choroby:

  • nadciśnienie tętnicze
  • cukrzycę
  • chorobę wieńcową
  • hypercholesterolemię
  • choroby autoagresywne (np.reumatoidalne zapalenie stawów, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, stwardnienie rozsiane, astma oskrzelowa)
  • zaburzenia odporności
  • niepłodność.
  • Zaobserwowano niezwykle pozytywny wpływ programu warzywno-owocowego na powrót do zdrowia u pacjentów po przebyciu udaru niedokrwiennego mózgu.

Żeby pomóc Państwu w powrocie do zdrowia, pozyskaliśmy do współpracy lekarzy fachowców. Na miejscu konsultację medyczną oraz wykład wstępny poprowadzi p. dr Barbara Cieślak-Gałązka, specjalista chorób wewnętrznych. Doświadczenie zdobywała w pracy na oddziale kardiologicznym, a obecnie jest w trakcie specjalizacji z diabetologii. Na co dzień pracuje w Centrum Medycyny Żywienia przy przychodni Orlik w Warszawie, gdzie zajmuje się głównie pacjentami dotkniętymi chorobami cywilizacyjnymi i autoimmunizacyjnymi. Dużą wagę przywiązuje nie tylko do leczenia chorób, ale też do profilaktyki, co zaowocowało udziałem w projekcie „Recepta na długowieczność”.

Trudne przypadki będzie można skonsultować w Warszawie z p.dr Joanną Barczyńską, pracującą w Centrum Medycznym Rehabilis i w Przychodni Babka Medica, kardiologiem i specjalistą chorób wewnętrznych, która od wielu lat współpracuje bezpośrednio z dr Ewą Dąbrowską. Jednocześnie prowadzi badania naukowe dotyczące cofania miażdżycy dietą na Uniwersytecie Medycznym i w Instytucie Kardiologii w Warszawie

Swoją wiedzą na temat możliwości samoleczenia organizmu dietą podzieli się z Państwem mgr inż. Anna Szczerbik, absolwentka Wydziału Żywności i Żywienia Człowieka na SGGW. Pracowała w Instytucie Rodziny, zajmując się wspomaganiem leczenia niepłodności dietą. Pomaga też dzieciom z otyłością, alergiami i ich rodzicom.

DIETA WARZYWNO-OWOCOWA NA MAZURACH