Dieta warzywno-owocowa –
– co musisz o niej wiedzieć?

Odpowiednie żywienie jest niezbędne, jeśli zależy Ci na unikaniu chorób. Specjalistyczna dieta warzywno-owocowa opracowana przez dr Ewę Dąbrowską pozwala także oczyścić organizm z toksyn.

Kiedy warto stosować diety?

Wielu osobom może wydawać się, że stosowanie diety ma jedynie na celu zrzucenie zbędnych kilogramów. Nic bardziej mylnego. Coraz częściej zjadamy żywność przetworzoną, która pozbawiona jest wartościowych składników odżywczych. Właśnie dlatego tak ważne dla organizmu każdego człowieka jest, żeby rozsądnie układać swój jadłospis. Dobrze skomponowana dieta może być bowiem najlepszą profilaktyką. Przykładem jest chociażby dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej, która pozytywnie wpływa na działanie organizmu i co więcej, może także chronić przed chorobami.

Odpowiednie jedzenie może być również skutecznym wspomaganiem w leczeniu, w przypadku gdy kuracja środkami farmakologicznymi trwa już bardzo długo i nie przynosi spodziewanych efektów. Wspomniana dieta warzywno-owocowa zalecana jest jako sprawdzony sposób na oczyszczenie i wzmocnienie organizmu. Jest to możliwe dzięki dostarczaniu odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów, które poprawiają ogólny stan zdrowia.

Na czym polega dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej?

Do rozpoczęcia każdej diety należy właściwie się przygotować. Przede wszystkim niezbędne jest zapoznanie się ze wszystkimi zaleceniami oraz ich dokładne przestrzeganie.

Dieta warzywno-owocowa to właściwie głodówka lecznicza, która w efekcie wpływa na wzmocnienie organizmu. Zrzucanie zbędnych kilogramów to jedynie efekt uboczny, nie zaś cel samej diety. Kuracja podzielona jest na dwa etapy. Pierwszym z nich jest wspomniana głodówka, która ma za zadanie oczyścić organizm ze złogów i toksyn. Żeby utrwalić efekty diety, konieczne jest dokonanie zmiany nawyków żywieniowych, polegające na wprowadzeniu żywienia pełnowartościowego. W tym wyzwaniu będzie pomagać nasza pani dietetyk.

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej jest odpowiedzią na przetworzoną i chemiczną żywność, którą często zjadamy. Warzywa i owoce są bogate w witaminy oraz naturalne przeciwutleniacze, które wspomagają procesy naprawcze.

Dieta warzywno-owocowa –
– co można jeść?

Wiele osób zastanawia się, jak można funkcjonować na takiej diecie i czy rzeczywiście przynosi ona rezultaty. W naszym ośrodku można przejść kurację i przekonać się, jak dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej sprawdza się każdego dnia. W trakcie oczyszczającej głodówki można jeść tylko warzywa niskoskrobiowe i niskocukrowe owoce.

W naszym ośrodku przygotowujemy specjalny jadłospis, który oparty jest o wszystkie zalecenia, jakie stawia dieta warzywno-owocowa. Większość warzyw wykorzystywanych w programie leczenia wspomnianą dietą pochodzi z naszych upraw.,gdzie nie stosujemy żadnych sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. W pierwszym jej etapie dopuszczalne jest spożywanie gatunków:

  • Cebulowych (cebula, por)
  • Liściastych (zioła, sałata)
  • Dyniowatych (ogórki, kabaczek, cukinia,dynia)
  • Korzeniowych (marchew, burak,pietruszka, paternak,rzodkiew,rzepa)
  • Krzyżowe (kalafior, kapusta,brokuł,jarmuż,brukselka)
  • Psiankowatych (papryka, pomidor)

Oprócz tych warzyw głodówka lecznicza dopuszcza także jedzenie takich owoców jak: jabłka, cytryny czy grejpfruty.

DIETA WARZYWNO-OWOCOWA NA MAZURACH